Alternatywa dla owsianki. Zamień śniadanie w prawdziwą ucztę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem zachwyca smakiem. I jest prosty w przygotowaniu
Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem zachwyca smakiem. I jest prosty w przygotowaniu123RF/PICSEL

Ryż na mleku z jabłkiem: przepis

  • 1 szklanka ryżu (ok. 220 g przed ugotowaniem),
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • sól,
  • cynamon,
  • 1 jabłko.
  1. Ryż wsyp do garnka i dodaj mleko. Gotuj na wolnym ogniu i pilnuj, aby mleko nie wykipiało. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 15 minut do momentu, gdy ryż będzie al dente.
  2. Następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko, szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru waniliowego i pół łyżeczki cynamonu. Mieszaj i trzymaj na ogniu dodatkowo przez ok. 3 minuty. Jeśli ryż okaże się zbyt gęsty, dodaj trochę mleka i mieszaj jeszcze przez chwilę, by zostało wchłonięte.
  3. Ugotowany ryż przełóż do miseczek. Możesz go podawać z konfiturą lub jabłkiem i posypać cynamonem.
Ryż na mleku to prosty i sycący deser. Może być także podawany na śniadanie
Ryż na mleku to prosty i sycący deser. Może być także podawany na śniadanie123RF/PICSEL

Jakie dodatki do ryżu na mleku?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?