Żeberka grillowane w glazurze
Wyjątkowo sycące.
Składniki:
- 70 dag żeberek wieprzowych
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy stołowej
- imbir w proszku
- olej do smażenia
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Żeberka umyj,podziel na części, przypraw solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej olej, włóż żeberka, podsmaż z każdej strony, ostudź. W misce przygotuj marynatę. Połącz sos sojowy, przeciśnięty czosnek, ketchup, musztardę i pieprz, dokładnie wymieszaj. Ostudzone żeberka zanurzaj w marynacie, odstaw na minimum kwadrans.
2. Żeberka polej pozostałą marynatą. Włóż w rękaw do pieczenia, zawiąż boki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, piecz mięso przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię. Mięso piecz kolejne 45 minut, polewając sosem. Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem na sypko i sałatą.