Żeberka grillowane w glazurze

Wyjątkowo sycące.

Sycące żeberka w glazurze
Sycące żeberka w glazurze 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 70 dag żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • imbir w proszku
  • olej do smażenia
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Żeberka umyj,podziel na części, przypraw solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej olej, włóż żeberka, podsmaż z każdej strony, ostudź. W misce przygotuj marynatę. Połącz sos sojowy, przeciśnięty czosnek, ketchup, musztardę i pieprz, dokładnie wymieszaj. Ostudzone żeberka zanurzaj w marynacie, odstaw na minimum kwadrans.

2. Żeberka polej pozostałą marynatą. Włóż w rękaw do pieczenia, zawiąż boki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, piecz mięso przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię. Mięso piecz kolejne 45 minut, polewając sosem. Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem na sypko i sałatą.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas