Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym
Soczyste żeberka urozmaicą obiad.

Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych (pasek)
- 2-3 liście laurowe
- 5-7 ziaren ziela angielskiego
- Sól
na sos
- Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 ząbki czosnku
Piekarnik rozgrzej do 200°. Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej żeberka wrzątkiem, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny. Słoik Sosu Łowicz przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem, pieprzem i cukrem. Mieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze około 15 minut. Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry.