Reklama

Reklama

Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym

Soczyste żeberka urozmaicą obiad.

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych (pasek)
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • Sól

Składniki na sos

  • Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 ząbki czosnku

Piekarnik rozgrzej do 200°. Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej żeberka wrzątkiem, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny. Słoik Sosu Łowicz przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem, pieprzem i cukrem. Mieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze około 15 minut. Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: żeberka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama