Wystarczy 1/5 szklanki dziennie. Pomoże chronić przed infekcją, uszczelni naczynia krwionośne
Niepozorna z wyglądu tropikalna wiśnia skrywa w swoim miąższu prawdziwą moc natury. Acerola to potężne źródło witaminy C, sprzymierzeniec silnego układu odpornościowego, promiennej cery i młodego wyglądu. Działa jak tarcza ochronna dla organizmu, wspierając go od środka - od naczyń krwionośnych po każdą komórkę skóry. Świeżych owoców raczej nie znajdziemy w każdym przydrożnym warzywniaku, dlatego warto poznać bliżej właściwości soku z aceroli.

Spis treści:
- Skąd pochodzi acerola?
- Acerola na wzmacnianie odporności
- Sok dla zapobiegania anemii
- Mocne i elastyczne naczynia krwionośne
- Hamowanie procesów starzenia
- Wpływ soku z aceroli na skórę
- Dzienna dawka zdrowia
- Przeciwwskazania
Skąd pochodzi acerola?
Acerola to wiecznie zielony, rozłożysty krzew, pochodzący z Ameryki Środkowej. Tropiki to warunki, które najbardziej mu służą. Roślina znana jest również jako wiśnia z Barbados, malpigia granatolistna i nadgwiazdka granatolistna. Trzeba przyznać, że same te określenia brzmią egzotycznie. Warto jednak sięgnąć wzrokiem poza lokalny sad, by czerpać z bogactwa roślin, które pochodzą z dalekich stron.
Na pierwszy rzut oka owoce nie wydają się imponujące. Są niewielkie, a w zależności od stopnia dojrzałości przybierają barwę czerwoną lub purpurową. Cienka skórka skrywa soczysty miąższ o kwaśnym smaku. To właśnie z niego wytwarza się sok, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie i odporność. Zawiera bowiem ogromne pokłady witaminy C - nawet 30 razy więcej niż lubiany powszechnie sok pomarańczowy.

Acerola na wzmacnianie odporności
Najbardziej znaną właściwością aceroli jest jej wpływ na układ immunologiczny. Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C, sok z tropikalnych owoców wspomaga produkcję białych krwinek, które odpowiadają za obronę organizmu przed infekcjami. Regularne spożywanie tego eliksiru zmniejsza ryzyko zachorowania, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, ale także może skrócić czas trwania przeziębienia. Włączenie do diety jest zalecane osobom przemęczonym i zestresowanym, których odporność bywa mocno osłabiona.
Na podkreślenie zasługuje fakt, że acerola jest jednym z owoców o najwyższej zawartości witaminy C. Mała garść wiśni z Barbados zawiera jej tyle, co pół kilograma czarnej porzeczki. Trzy owoce pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę substancję.
Sok dla zapobiegania anemii
Ze względu na wysoką zawartość kwasu askorbinowego sok z aceroli wspomaga wchłanianie żelaza z pożywienia, co jest szczególnie ważne w profilaktyce anemii. Wspiera przyswajanie cennego pierwiastka także z produktów roślinnych, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej mogą z powodzeniem włączyć produkt do codziennego jadłospisu. Będzie to naturalne wsparcie w zapobieganiu niedokrwistości i ochronie przed niedoborami.
Mocne i elastyczne naczynia krwionośne
Wypijanie niewielkich ilości soku każdego dnia korzystnie wpływa również na układ krążenia. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu, co jest istotne nie tylko z urodowego punktu widzenia. To składnik niezbędny dla dobrej kondycji naczyń krwionośnych, które są dzięki niemu bardziej elastyczne, a także odporne na uszkodzenia i pękanie. Bogaty skład wiśni z Barbados chroni przed odkładaniem się złogów cholesterolowych. Sok z aceroli pomaga zapobiegać powstawaniu "pajączków" na skórze, a także wspiera profilaktykę nadciśnienia i miażdżycy.

Hamowanie procesów starzenia
Zawarte w aceroli przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i karotenoidy, neutralizują wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się komórek. Sok z owoców sprzyja regeneracji organizmu, poprawie ogólnej witalności i może spowolnić pojawianie się zmarszczek. To naturalny sposób na zachowanie młodego wyglądu i dobrego samopoczucia, ale na tym nie koniec.
Spowalnianie procesów starzenia zmniejsza prawdopodobieństwo występowania mutacji DNA, a co za tym idzie - zachorowania na nowotwór. Owoce wskazuje się również jako ważny element diety chroniącej przed chorobami neurodegeneracyjnymi, zwłaszcza chorobą Alzheimera i Parkinsona.
Wpływ soku z aceroli na skórę
Acerola często jest wykorzystywana w kosmetyce. Pojawia się w składach kremów, maseczek i serum rozświetlających. O wygląd warto dbać także od środka. Dzięki obecności antyoksydantów sok z aceroli doskonale wpływa na kondycję skóry - największego organu w ludzkim ciele.
Witamina C uczestniczy w procesie syntezy kolagenu, który odpowiada za jędrność i elastyczność skóry. Wprowadzanie soku do diety może więc wpłynąć na poprawę jej wyglądu, zmniejszenie widoczności zmarszczek, rozjaśnienie przebarwień i przyspieszyć gojenie się drobnych ran.
Dzienna dawka zdrowia
Ile soku z aceroli pić, aby poczuć i zobaczyć na własne oczy jego dobroczynne działanie? Zalecana dzienna dawka to 50 ml. To zaledwie 1/5 szklanki, więc łatwo jest sobie uzmysłowić skoncentrowane działanie produktu. Ze względu na cierpki smak, można rozcieńczyć go z wodą lub innym sokiem.
Przeciwwskazania
Choć sok z aceroli jest naturalnym i zdrowym produktem, istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Ostrożność powinny zachować osoby z kamicą nerkową i skłonnością do odkładania szczawianów wapnia, ponieważ duża ilość witaminy C może nasilać te problemy.