To zdrowe ciasto rozpływa się w ustach. Smakuje wspaniale i nie tuczy

InteriaKobieta Redakcja

Ciasto marchewkowo-jabłkowe to doskonała, odżywcza przekąska
Ciasto marchewkowo-jabłkowe to doskonała, odżywcza przekąska123RF/PICSEL

Jak zrobić zdrowe, fit ciasto?

Ciasto marchewkowe z kremem i posypką z pokrojonych orzechów na białym talerzu, z wyraźnie wyciętym dużym kawałkiem na pierwszym planie, oświetlone naturalnym światłem.
Jeśli chcesz zrobić zdrowsze ciasto z dodatkiem warzyw, marchewki będą najlepszym wyborem123RF/PICSEL

Zobacz również:

Ciasto marchewkowo-jabłkowe z polewą jogurtową. Przepis krok po kroku

Składniki

Ciasto:

  • 350 g mąki owsianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki posiekanych orzechów - dowolnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju lub masła rozpuszczonego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki ksylitolu
  • 4 średnie marchewki starte na grubych oczkach
  • 3 średnie jabłka

Polewa:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
  1. Formę o wymiarach ok. 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i cynamon wymieszać w dużej misce.
  3. Żółtka oddzielić od białek - te drugie ubić na sztywną pianę.
  4. Do żółtek dodać połowę słodzidła i również ubić, wlewając powoli olej i jogurt.
  5. Do miski z suchymi składnikami wlać jajka z olejem a następnie startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłka. Połączyć wszystko, a następnie dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać.
  6. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego na 170 st. C piekarnika na ok. 45 minut (grzałka góra-dół).
  7. Pozostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 150: Andrzej GryżewskiINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?