Żeberka po prowansalsku
Z pieczywem czosnkowym.

Składniki:
- 1,2 kg żeberek, - 1 cukinia, - 2 różnokolorowe papryki, - 1 bakłażan, - 5 małych cebulek, - 2 główki czosnku, - 4 mięsiste pomidory, - zioła prowansalskie, - sól, pieprz, - oliwa
Przygotowanie:
Żeberka poporcjuj, natrzyj solą i pieprzem oraz ziołami. Cebule pokrój na ćwiartki, cukinię i bakłażana w półplasterki, pomidory na cząstki, paprykę w kostkę. W brytfance na oliwie szybko obsmaż przygotowane warzywa. Dopraw ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. Na jarzynce ułóż żeberka. Obok umieść całe główki czosnku. Wstaw do piekarnika 180 st. C i piecz około 40 minut. Podawaj w brytfance. Jako dodatek serwuj pieczywo. Czosnek rozetnij na połówki, aby smarować nim chleb.