Żeberka w sosie barbecue
Oto przepis na pyszne żeberka. Sos barbecue doda im niezwykłego aromatu. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.
Składniki na 6 porcji:
- 12 żeberek wieprzowych
- szklanka rosołu
- 8 łyżek octu
- 4 łyżki miodu
- 12 łyżek keczupu
- sól i pieprz
- trzy garście liści rukoli i roszpunki
- dwie gałązki pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
1 Żeberka umyj, osusz, i pokrój na sześć równych na części.
2 Rosół, ocet, keczup i miód utrzyj na jednolitą masę, następnie obficie dopraw ją solą i pieprzem. Mięso włóż do miski, zalej tak przygotowanym sosem, przykryj i wstaw je do lodówki na 24 godziny.
3 Grilluj żeberka przez około 40 minut, od czasu do czasu przekręcając je na ruszcie i polewając je kilkoma łyżkami pozostałej marynaty.
4 Dokładnie wymyj liście rukoli i roszpunki, pomidorki przekrój na połówki, po czym fantazyjnie ułóż warzywa na talerzach. Upieczone na złoto porcje mięsa podawaj na takiej prostej, kolorowej sałatce.