Żeberka w sosie barbecue

Oto przepis na pyszne żeberka. Sos barbecue doda im niezwykłego aromatu. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Takie żeberka smakują najlepiej!
Takie żeberka smakują najlepiej! 123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 12 żeberek wieprzowych
  • szklanka rosołu
  • 8 łyżek octu
  • 4 łyżki miodu
  • 12 łyżek keczupu
  • sól i pieprz
  • trzy garście liści rukoli i roszpunki
  • dwie gałązki pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

1 Żeberka umyj, osusz, i pokrój na sześć równych na części.

2 Rosół, ocet, keczup i miód utrzyj na jednolitą masę, następnie obficie dopraw ją solą i pieprzem. Mięso włóż do miski, zalej tak przygotowanym sosem, przykryj i wstaw je do lodówki na 24 godziny.

3 Grilluj żeberka przez około 40 minut, od czasu do czasu przekręcając je na ruszcie i polewając je kilkoma łyżkami pozostałej marynaty.

4 Dokładnie wymyj liście rukoli i roszpunki, pomidorki przekrój na połówki, po czym fantazyjnie ułóż warzywa na talerzach. Upieczone na złoto porcje mięsa podawaj na takiej prostej, kolorowej sałatce.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas