Żeberka z surówką
Idealnie doprawione.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 chili
- 2 łyżki średnio ostrej musztardy
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki keczupu
- 6-7 łyżek octu
- 2 kg żeberek
- Główka z kapusty
- 200 g marchewki
- Natka pietruszki
- 50 g rodzynek
- 200 g kwaśnej śmietany
- Sól, pieprz
- 2-3 łyżki cukru
- Papryczki i natka do dekoracji
Przygotowanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili drobno pokroić. Wymieszać z musztardą, miodem, keczupem i 2 łyżkami octu. Przygotowaną marynatą natrzeć żeberka. Odstawić na 30 minut. Kapustę drobno poszatkować, marchewkę utrzeć na grubej tarce, natkę pokroić. Przygotowane składniki wymieszać, dodać rodzynki i kwaśną śmietanę. Doprawić octem, solą, pieprzem, cukrem. Odstawić na 30 minut pod przykryciem i ponownie doprawić. Żeberka ułożyć na blasze lekko posolić, piec w temp. 200 st. C przez ok. 30 minut. Podawać z surówką.