Reklama

Reklama

Zestaw grillowany z sałatką z pietruszki

Różności z grilla.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

- 125 g kaszy Bulgur,
- 250 ml bulionu warzywnego (Instant),
- 2 pęczki pietruszki (po 40 g),
- 1 mała czerwona cebula,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 2-3 łyżki octu,
- sól,
- pieprz,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 suchej bułeczki ,
- 1 mała cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 250 mieszanego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 4 medaliony z indyka (po 80 g),
- 4 plastry bekonu (po 8 g),
- 200 g combra jagnięcego,
- pietruszka do dekoracji,
- folia aluminiowa do zawijania,
- drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Bulion zagotować, dodać Bulgur, zdjąć z płyty i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Zostawić do ostygnięcia. Listki pietruszki oberwać i połowę drobno posiekać, a połowę odłożyć na bok. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć i poprzekrawać na pół. Ocet przyprawić solą i pieprzem, wieszać oliwę z oliwek . Bulgur i pozostałe listki pietruszki (zostawić 3 do dekoracji), plasterki cebuli i pomidory zmieszać z sosem Vinaigrette i odstawić. Bułkę rozmoczyć w letniej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 1 łyżkę oleju rozgrzać na patelni i poddusić cebulę. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Bułkę odcisnąć i wyrobić z mięsem mielonym, cebulą, jajkiem i posiekaną pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Formować 8 podłużnych frykadelek i nadziewać na patyczki. Medaliony z indyka zawijać w plastry bekonu i przyprawić solą i pieprzem. Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem i kłaść na wierzch po 3 listki pietruszki. Tackę do grillowania rozgrzać i nalać 1 łyżkę oleju. Medaliony z indyka opiec w wysokiej temperaturze. Następnie na średnim ogniu piec po 4 minuty z każdej strony następnie piec na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Jagnięcinę piec 8 minut , zdjąć i zawinąć w folię aluminiową. Na nasmarowanej tłuszczem tacce opiekać frykadelki z mielonego przez 10 minut. Jagnięcinę pokroić w plasterki. Na talerze nakładać mięsa i sałatkę, dekorować listkami pietruszki.
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 2390 kJ/571 kcal

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: grill | mięso mielone | indyk | sałatki | baranina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje