Zestaw grillowany z sałatką z pietruszki
Różności z grilla.

Składniki dla 4 osób:
- 125 g kaszy Bulgur, - 250 ml bulionu warzywnego (Instant), - 2 pęczki pietruszki (po 40 g), - 1 mała czerwona cebula, - 200 g pomidorów koktajlowych, - 2-3 łyżki octu, - sól, - pieprz, - 3-4 łyżki oliwy z oliwek, - 1/2 suchej bułeczki , - 1 mała cebula, - 3 łyżki oleju, - 250 mieszanego mięsa mielonego, - 1 jajko, - 4 medaliony z indyka (po 80 g), - 4 plastry bekonu (po 8 g), - 200 g combra jagnięcego, - pietruszka do dekoracji, - folia aluminiowa do zawijania, - drewniane patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Bulion zagotować, dodać Bulgur, zdjąć z płyty i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Zostawić do ostygnięcia. Listki pietruszki oberwać i połowę drobno posiekać, a połowę odłożyć na bok. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć i poprzekrawać na pół. Ocet przyprawić solą i pieprzem, wieszać oliwę z oliwek . Bulgur i pozostałe listki pietruszki (zostawić 3 do dekoracji), plasterki cebuli i pomidory zmieszać z sosem Vinaigrette i odstawić. Bułkę rozmoczyć w letniej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 1 łyżkę oleju rozgrzać na patelni i poddusić cebulę. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Bułkę odcisnąć i wyrobić z mięsem mielonym, cebulą, jajkiem i posiekaną pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Formować 8 podłużnych frykadelek i nadziewać na patyczki. Medaliony z indyka zawijać w plastry bekonu i przyprawić solą i pieprzem. Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem i kłaść na wierzch po 3 listki pietruszki. Tackę do grillowania rozgrzać i nalać 1 łyżkę oleju. Medaliony z indyka opiec w wysokiej temperaturze. Następnie na średnim ogniu piec po 4 minuty z każdej strony następnie piec na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Jagnięcinę piec 8 minut , zdjąć i zawinąć w folię aluminiową. Na nasmarowanej tłuszczem tacce opiekać frykadelki z mielonego przez 10 minut. Jagnięcinę pokroić w plasterki. Na talerze nakładać mięsa i sałatkę, dekorować listkami pietruszki. Czas przygotowania 75 minut Jedna porcja zawiera 2390 kJ/571 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!