Włosi dodają do większości dań. Zbawiennie działa na jelita

 Mozzarella to prawdziwy rarytas. Istnieje jednak jej inna, jeszcze smaczniejsza odmiana
Mozzarella to prawdziwy rarytas. Istnieje jednak jej inna, jeszcze smaczniejsza odmiana123RF/PICSEL

Czym jest mozzarella di bufala?

Mozzarella to sztandarowy włoski produkt, który sprawdzi się doskonale również w odsłonie deserowej
Mozzarella to sztandarowy włoski produkt, który sprawdzi się doskonale również w odsłonie deserowej123RF/PICSEL

Czym różni się bufala od mozzarelli?

Jakie właściwości ma mozzarella di bufala?

  • Właściwości przeciwnowotworowe peptydów serwatkowych

Zobacz również:

    • Zastosowanie w kuchni i stabilność witamin

    Wartości odżywcze mozzarelli di bufala

    • kalorie: około 268 kcal;
    • tłuszcz: 25-31 g, głównie nasycony;
    • białko: 15-18 g, pełnowartościowe, z wszystkimi aminokwasami egzogennymi;
    • węglowodany: praktycznie brak;
    • sód: około 400 mg, pochodzący z solanki;
    • wapń: wspiera zdrowie kości i zębów.

    Dlaczego Włosi ją tak uwielbiają?

    Pizza z mozzarellą doskonały posiłek na każdą porę dnia
    Pizza z mozzarellą doskonały posiłek na każdą porę dniaINTERIA.PL

    Z czym jeść mozzarellę di bufalo?

    • caprese: z pomidorami malinowymi, listkami bazylii i oliwą extra vergine;
    • bruschetta: grillowany chleb z oliwą, czosnkiem i dodatkiem radicchio.
    • kanapki: na chlebie na zakwasie, z półsuszonymi pomidorami i odrobiną oliwy truflowej.
    • nietypowo: plastry bufali z kawałkami arbuza i świeżym tymiankiem - słodycz owocu kontrastuje z kremową nutą sera.

    Kto powinien uważać?

    Bruschetta z pomidorami i mozzarellą to pyszna przekąska we włoskim stylu
    Bruschetta z pomidorami i mozzarellą to pyszna przekąska we włoskim styluINTERIA.PL

    Zobacz również:

    Cechy, które wskazują, że jesteś silną kobietą. Jedna nie jest oczywistaInteria plINTERIA.PL
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?