Ziarna gorczycy: skromne zioło czy jedzenie pełne mocy?
Nasiona gorczycy nie wyróżniają się niczym szczególnym, lecz naładowane są substancjami odżywczymi i mogą być bardzo korzystne dla organizmu człowieka. Nasiona gorczycy są bardzo ważne i używane są na całym świecie dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Oto cztery najbardziej znaczące korzyści płynące ze spożywania gorczycy:
Wartość odżywcza
Nasionka gorczycy są bogate w bioaktywne składniki odżywcze, które wpływają na działanie wielu funkcji fizjologicznych. Wykazują także działanie przeciwzapalne, antyalergiczne, ograniczające starzenie neuroprotekcyjne, a także antyoksydacyjne.
Mirozynazy
Mirozynaza jest enzymem, który wchodzi w skład ziaren gorczycy, który może rozbijać glukozynolany w przyswajalnych składnikach odżywczych.
Kwas alfa-linolenowy
Nasiona gorczycy zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), który przyczynia się do utrzymania w dobrym stanie układu krążenia, a także wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów, obniżenia ciśnienia krwi, zmniejszenia stanów zapalnych oraz do hamowania krzepnięcia.
Zapobieganie astmie
W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, biała gorczyca okazała się skuteczna w leczeniu astmy. W ostatnich latach naukowcy doszli do wniosku, że okład z białych nasion gorczycy jest nową możliwością dla terapii przeciwko astmie.
Co zawierają nasiona gorczycy?
Nasiona gorczycy są jednymi z najbardziej odżywczych na świecie. Zawierają one mnóstwo składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Są również bogatym źródłem witamin i mikroelementów tj. witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, witaminy B12 i wielu innych.
Roślina gorczycy gromadzi również selen, który jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Ludzkie ciało nie może prawidłowo funkcjonować bez wystarczającej ilości selenu. Podnosi on ogólne możliwości fizyczne organizmu.