Ziarna w pomidorach
Pikantne i aromatyczne.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo- -wołowego
- 8 pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- papryczka chili
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- olej
- cebula
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz we wrzątku. Przelej zimną wodą, zdejmij delikatnie skórkę, pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mielone mięso, przypraw solą, pieprzem. Smaż 20 minut.
2. Dodaj pomidory, duś 15 minut pod przykryciem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w drobną kostkę chilli, fasolę, koncentrat i kukurydzę. Dopraw do smaku, wymieszaj. Duś na małym ogniu jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Potrawkę podawaj z pieczywem, ziemniakami lub ryżem. Danie jest jeszcze smaczniejsze następnego dnia.