Ziarnisty chleb kukurydziany
Pyszny chlebek, który przygotujesz w domu.

Składniki:
- 50 g miękkiego masła, - 1 jajko, - 125 g mąki kukurydzianej, - 50 g mąki pszennej (typ 550), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżeczki soli, - 1 łyżeczki szafranu, - 125 ml wody, - 125ml mleka, - 150 g zimnego, - ugotowanego ryżu, - masło do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
1. Masło spienić z jajkiem. Oba gatunki mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i dodać sól. 2. Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Resztę wody dobrze wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym szafranem. 3. Mieszaninę jajka z masłem i płyn z szafranem wlać do mąki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec ryż. 4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C (termoobieg 180 st. C, pokrętło gazu 3). Posmarować masłem małą, prostokątną formę, włożyć ciasto i piec około 30 minut. 5. Gotowy chleb natychmiast wyjąć z formy i wystudzić. Wskazówka To idealny chleb dla małego gospodarstwa domowego, ale również na wypadek niespodziewanej wizyty. Szybki do zrobienia i upieczenia, pozwala ponadto zużytkować pozostały z poprzedniego posiłku ryż. Doskonale nadaje się do pikantnie przyprawionych potraw z warzyw i sałat rozmaitego rodzaju. Przygotowanie: 20 minut Pieczenie 30 minut Automat do pieczenia chleba Program: standardowy szybki, wielkość: M, stopień zrumienienia: średni
Przepis pochodzi z książki "Pieczenie chleba w domu"