Zielenina świeża na dłużej
Zioła i warzywa liściaste, które kupujemy, szybko więdną, tracą atrakcyjny wygląd i przestają być apetyczne. Na szczęście są sposoby na przedłużenie ich świeżości, przydatne zwłaszcza teraz, gdy ograniczamy wyjścia do sklepu do minimum.
Nać pietruszki, koperek i szczypiorek należy po przyniesieniu do domu wstawić do chłodnej wody z dodatkiem soli, a wcześniej - odciąć końcówki ich łodyg. Dzięki tym zabiegom dłużej pozostaną świeże. Jeśli nieco już przywiędły, warto na chwilę zamoczyć je w zimnej wodzie, w której uprzednio rozprowadziliśmy łyżeczkę skrobi (mąki) ziemniaczanej. Podobnie można "reanimować" zioła i sałatę.
Zielenina będzie bardziej aromatyczna, jeśli zostanie rozdrobniona na drewnianej, bardzo delikatnie zwilżonej deseczce do krojenia. Z kolei zielona sałata stanie się przyjemnie chrupka, gdy umyta, osuszona i owinięta folią trafi na 10-15 minut do lodówki. Po wyjęciu będzie świetnie nadawać się surówek i sałatek.
Szpinak, rukolę, roszponkę lub gotowe miksy sałat sprzedawane w foliowych workach warto już w domu wyjąć z opakowań (nie myć) i przełożyć na ręcznik papierowy, po czym zawinąć i tak przechowywać w lodówce. Dzięki temu liście dłużej zachowają świeżość, nie będą też gnić. Foliowe opakowania zatrzymują wilgoć, dlatego zielenina przetrzymywana w nich szybko się psuje. Liście należy umyć dopiero przed przyrządzeniem.