Zielenina świeża na dłużej

Zioła i warzywa liściaste, które kupujemy, szybko więdną, tracą atrakcyjny wygląd i przestają być apetyczne. Na szczęście są sposoby na przedłużenie ich świeżości, przydatne zwłaszcza teraz, gdy ograniczamy wyjścia do sklepu do minimum.

Proste zabiegi sprawią, że zielenina dłużej zachowa świeżość
Proste zabiegi sprawią, że zielenina dłużej zachowa świeżość123RF/PICSEL

Nać pietruszki, koperek i szczypiorek należy po przyniesieniu do domu wstawić do chłodnej wody z dodatkiem soli, a wcześniej - odciąć końcówki ich łodyg. Dzięki tym zabiegom dłużej pozostaną świeże. Jeśli nieco już przywiędły, warto na chwilę zamoczyć je w zimnej wodzie, w której uprzednio rozprowadziliśmy łyżeczkę skrobi (mąki) ziemniaczanej. Podobnie można "reanimować" zioła i sałatę.

Zielenina będzie bardziej aromatyczna, jeśli zostanie rozdrobniona na drewnianej, bardzo delikatnie zwilżonej deseczce do krojenia. Z kolei zielona sałata stanie się przyjemnie chrupka, gdy umyta, osuszona i owinięta folią trafi na 10-15 minut do lodówki. Po wyjęciu będzie świetnie nadawać się surówek i sałatek.

Szpinak, rukolę, roszponkę lub gotowe miksy sałat sprzedawane w foliowych workach warto już w domu wyjąć z opakowań (nie myć) i przełożyć na ręcznik papierowy, po czym zawinąć i tak przechowywać w lodówce. Dzięki temu liście dłużej zachowają świeżość, nie będą też gnić. Foliowe opakowania zatrzymują wilgoć, dlatego zielenina przetrzymywana w nich szybko się psuje. Liście należy umyć dopiero przed przyrządzeniem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas