Zielona fantazja
Danie bogate w roślinne białko
Sposób przygotowania
1. Zagotuj 3/4 l wody. Listki laurowe, kminek i ziele zawiń w kawałek gazy. Ściśle zwiąż, włóż do wrzątku. Wrzuć opłukany bób i groszek, wsyp cukier i szczyptę soli, ugotuj warzywa na półtwardo. Odcedź, zostaw 1/2 szkl. wywaru. Gdy bób przestygnie, obierz go z łupinek. Pomidorki przekrój. Boczek pokrój na kawałki i podsmaż na suchej patelni. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pomidorkami.
2. Odlany wywar zagotuj z pokruszoną fetą i lubczykiem. Włóż bób i groszek. Krótko podgrzej, przełóż do miski, wymieszaj z boczkiem i pomidorkami. Kromki bułki podsmaż na maśle. Podawaj z warzywami z boczkiem.