Zielona galaretka

Na gorące dni polecamy orzeźwiającą galaretkę. Listki świeżej mięty dodadzą jej wyjątkowego aromatu. Ten deser nie zawiera wiele kalorii, a smakuje doskonale.

Zielona galaretka smakuje przepysznie.
Zielona galaretka smakuje przepysznie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 1 kg agrestu
  • 1 litr wody
  • 6 listków świeżej mięty
  • cukier
  • 4 goździki
  • cynamon
  • żelatyna  

Sposób przygotowania:

Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki nie obierając. Agrest oczyścić, opłukać i wrzucić wraz z jabłkami do garnka, dodając miętę, goździki i cynamon, a także 1/2 kg cukru. Gotować, aż zmiękną jabłka.

Po ugotowaniu, wylać całość na bardzo gęste sito, pozostawić do ocieknięcia. Do płynu dodać ½ cukru na każdy litr uzyskanego kompotu.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, wlać do garnka z kompotem i ciągle mieszając, starać się nie doprowadzić do zagotowania, utrzymując na kuchence, aż galaretka zacznie gęstnieć. Podawać z ciastkami bezglutenowymi lub polaną sosem waniliowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas