Zielona galaretka
Na gorące dni polecamy orzeźwiającą galaretkę. Listki świeżej mięty dodadzą jej wyjątkowego aromatu. Ten deser nie zawiera wiele kalorii, a smakuje doskonale.
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 kg agrestu
- 1 litr wody
- 6 listków świeżej mięty
- cukier
- 4 goździki
- cynamon
- żelatyna
Sposób przygotowania:
Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki nie obierając. Agrest oczyścić, opłukać i wrzucić wraz z jabłkami do garnka, dodając miętę, goździki i cynamon, a także 1/2 kg cukru. Gotować, aż zmiękną jabłka.
Po ugotowaniu, wylać całość na bardzo gęste sito, pozostawić do ocieknięcia. Do płynu dodać ½ cukru na każdy litr uzyskanego kompotu.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, wlać do garnka z kompotem i ciągle mieszając, starać się nie doprowadzić do zagotowania, utrzymując na kuchence, aż galaretka zacznie gęstnieć. Podawać z ciastkami bezglutenowymi lub polaną sosem waniliowym.