Zielona kawa: Właściwości i zastosowania
Zielona kawa nie jest tak popularna jak czarna, ale zyskuje coraz więcej zwolenników. Są to ziarna, które nie zostały poddane paleniu, dzięki czemu nie tracą wielu cennych substancji aktywnych. Zielona kawa pobudza równie dobrze, co kawa czarna, ale nie podrażnia przy tym żołądka. Oprócz tego jest bogatym źródłem kwasu chlorogenowego, który wspomaga proces odchudzania. Kawa z niepalonych ziaren ma też sporo innych prozdrowotnych właściwości, m.in. wspiera pracę wątroby i obniża poziom cholesterolu we krwi. Co jeszcze warto wiedzieć o zielonej kawie? Kiedy warto po nią sięgać i jak ją stosować?
Co to jest zielona kawa?
Zielona kawa to napój sporządzany z ziaren kawowca, rośliny z rodziny marzanowatych. Od tradycyjnej kawy różni się tylko tym, że nie jest palona i ma inny kolor. Odkryto bowiem, że podczas wypalania kawy wiele cennych związków ulega rozpadowi. Dlatego wprowadzono na rynek surową, zieloną kawę, która cieszy się coraz większą popularnością. Znajduje się w niej tyle samo kofeiny, co w kawie czarnej, więc ma podobne właściwości pobudzające. Jej smak jest jednak delikatniejszy, mniej aromatyczny i lekko kwaskowaty, ale zależy to od rodzaju ziaren, sposobu przyrządzenia i dodatków. Zielona kawa ma jednak wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Jakie właściwości i wartości odżywcze ma zielona kawa?
Dzięki temu, że zielona kawa nie jest przygotowywana z palonych ziaren, zawiera szereg substancji, których nie niszczy obróbka termiczna. Jedną z najcenniejszych jest kwas chlorogenowy, który nie tylko ma własciwości antyoksydacyjne, ale też odchudzające. Oprócz tego w zielonej kawie znajdują się polifenole (kwas kawowy i kwas salicylowy), garbniki, olejki eteryczne, witaminy z grupy B oraz minerały, m.in. potas, magnez, sód, wapń, żelazo, cynk i miedź. Warto dodać, że 100 g zielonej kawy dostarcza ok. 14 kcal, 30 g węglowodanów (w większości to błonnik), 13 g tłuszczu i 11 g białka.
Działanie zielonej kawy. Dlaczego warto ją pić?
Kawa zielona, podobnie jak ta tradycyjna, pobudza organizm i dodaje energii potrzebnej przy wysiłku fizycznym i umysłowym. Nie podrażnia jednak żołądka tak bardzo jak kawa z palonych ziaren. Zielona kawa ma też wiele innych korzystnych właściwości, które zawdzięcza przede wszystkim kwasowi chlorogenowemu. Związek ten działa antyoksydacyjnie, czyli zwalcza wolne rodniki, które sprzyjają rozwojowi groźnych chorób. Zielona kawa ma aż trzykrotnie większe działanie przeciwutleniające niż zielona herbata. Może więc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i innych schorzeń sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych czy nowotworów.
Kwas chlorogenowy i inne polifenole zawarte w zielonej kawie wykazują również działanie żółciopędne, dzięki czemu wspierają pracę wątroby i układu pokarmowego. Obniżają także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i trójglicerydów, przez co zapobiegają miażdżycy, która przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej, zawału i udaru. W dodatku polifenole działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Wzmacniają więc układ odpornościowy i chronią organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. Kawa zielona zmniejsza do tego przyswajalność cukrów w przewodzie pokarmowych oraz wpływa na wzrost czułości komórek na insulinę. Może więc zapobiec nadwadze, otyłości, insulinooporności i cukrzycy.
Zielona kawa a odchudzanie
Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego zielona kawa jest napojem, który może wspomóc proces odchudzania. Wspomniany kwas zmniejsza wchłanianie glukozy z pożywienia o ok. 7 proc., przez co organizm zostaje zmuszony do wykorzystania wcześniej zmagazynowanego zapasu energii w postaci tkanki tłuszczowej. Kwas chlorogenowy zmniejsza też łaknienie i przyspiesza przemianę materii. Regularne spożywanie zielonej kawy może więc przeciwdziałać nadwadze i otyłości oraz powstawaniu cellulitu. Warto jednak wiedzieć, że takie działanie będzie skutecznie jedynie w połączeniu ze zdrową, zbilansowaną dietą i odpowiednią aktywnością. Samo picie zielonej kawy nie sprawi, że nagle będziemy tracić zbędne kilogramy.
Jak parzyć i stosować zieloną kawę?
Kawę zieloną parzy się w podobny sposób jak czarną. Do filiżanki należy wsypać dwie łyżeczki zmielonych ziaren i zalać wodą o temperaturze 90 stopni. Kawę najlepiej odstawić na 10 minut, aby dobrze się zaparzyła, a fusy opadły na dno. Napój można posłodzić, ale mija się to z celem, gdy ma on posłużyć utracie wagi. Można za to serwować kawę z przyprawami, np. cynamonem, wanilią czy kardamonem. Zalecane dzienne spożycie zielonej kawy to dwie, maksymalnie trzy filiżanki.
Na rynku dostępne są również preparaty w postaci tabletek, które zawierają ekstrakt z zielonej kawy. Poleca się je szczególnie osobom odchudzającym się. Takie suplementy często zawierają również inne substancje, które sprzyjają redukcji masy ciała, np. chrom, błonnik, guaranę czy pieprz cayenne. Zieloną kawę w postaci kapsułek należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta.
Przeciwwskazania do stosowania zielonej kawy
Zielona kawa nie jest magicznym napojem, który w szybkim tempie pozwoli pozbyć się zbędnych kilogramów. Jego regularne spożywanie przy odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej może jednak być świetnym uzupełnieniem procesu odchudzania. Niestety nie każdy może sięgać po zieloną kawę. Unikać jej powinny osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze i choroby serca, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci poniżej 16. roku życia.