Reklama

Reklama

Zielona sałatka

Latem stragany obfitują w coraz więcej cudownych, sezonowych warzyw i owoców, które możemy wykorzystać w kuchni do sałatek. Sałatki świetnie sprawdzają się jako lekkie śniadanie, lunch do pracy, czy smakowita propozycja na piknik. Dodanie do nich bakalii sprawi, że twoje danie będzie oryginalne, da ci energię i mnóstwo witamin.

Składniki - pesto

  • 20 g świeżej bazylii
  • 75 g orzechów nerkowca np. Bakalland
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 10 g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta chilli
  • Szczypta soli i pieprzu

Składniki - sałatka

  • 1 upieczona pierś z kurczaka
  • 100 g rukoli
  • 1 awokado
  • 100 g chrupiącej sałatki np. Bakalland (słonecznik, dynia, pinia)
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Na samym początku przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, następnie odstawiamy na przynajmniej 30 minut, aby pesto stało się bardziej aromatyczne. Upieczoną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, wykładamy ją na liściach rukoli, dodajemy pokrojone awokado i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy pesto i delikatnie mieszamy, następnie posypujemy ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy