Zielona zupa
Zdrowa zupa ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Śliwki i cebulę pokrój w kostkę. Szpinak sparz na sicie, odsącz. Odłóż garstkę całych listków, resztę rozdrobnij. Przesmaż najpierw cebulę, później szpinak i śliwki.
2. Do usmażonego szpinaku wlej nieco wywaru i całość dokładnie zmiksuj. Połącz z resztą wywaru i śmietaną, chwilę pogotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli robisz posypkę z boczku, pokrój go cienkie słupki i upraż w piekarniku lub na patelni. Przed podaniem zupę udekoruj kilkoma całymi listkami i posypką. Szczypty soli wyrób ciasto. Wlej olej, ponownie
wyrób i odstaw do wyrośnięcia.
3. Podsmaż cebulę, czosnek i szpinak. Dodaj sok ricottę i fetę – dopraw. Farsz wyłóż na ciasto, zwiń w rulon. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz w temp. 180°C ok. 35 minut.