Reklama

Reklama

Zielona zupa

Zdrowa zupa ze szpinakiem

Składniki

  • 1,5 litra wywaru mięsno-warzywnego
  • 50 dag szpinaku
  • 10 dag śmietany
  • cebula
  • 3-4 suszone śliwki
  • 10 dag wędzonego boczku lub gotowa posypka z cebuli
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Śliwki i cebulę pokrój w kostkę. Szpinak sparz na sicie, odsącz. Odłóż garstkę całych listków, resztę rozdrobnij. Przesmaż najpierw cebulę, później szpinak i śliwki. 

2. Do usmażonego szpinaku wlej nieco wywaru i całość dokładnie zmiksuj. Połącz z resztą wywaru i śmietaną, chwilę pogotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli robisz posypkę z boczku, pokrój go cienkie słupki i upraż w piekarniku lub na patelni. Przed podaniem zupę udekoruj kilkoma całymi listkami i posypką. Szczypty soli wyrób ciasto. Wlej olej, ponownie

Reklama

wyrób i odstaw do wyrośnięcia.

3. Podsmaż cebulę, czosnek i szpinak. Dodaj sok ricottę i fetę – dopraw. Farsz wyłóż na ciasto, zwiń w rulon. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz w temp. 180°C ok. 35 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje