Reklama

Reklama

Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi są lekkostrawne i mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.

Białe szparagi w sosie jogurtowym

Składniki

  • 600 g wody
  • 800-1000 g białych szparagów, o grubości ok. 1 cm, obranych
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • oregano, świeże, do dekoracji

Sposób przygotowania

1.  Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
2.  Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, żółtka, musztardę, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać 5 min/70°C/obr. 4. Zdjąć motylek.
3.  Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.

Reklama

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix: 

1.  Ugotować w parowarze szparagi - przez około 30 minut..
2.  Ubijać jogurt, żółtka, musztardę, a następnie dodać sól, pieprz i sok z cytryny i dalej ubijać.
3.  Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje