Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi są lekkostrawne i mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.

Szparagi w sosie jogurtowym
Szparagi w sosie jogurtowymmateriały prasowe

Białe szparagi w sosie jogurtowym

Sposób przygotowania

1.  Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
2.  Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, żółtka, musztardę, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać 5 min/70°C/obr. 4. Zdjąć motylek.
3.  Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix: 

1.  Ugotować w parowarze szparagi - przez około 30 minut..
2.  Ubijać jogurt, żółtka, musztardę, a następnie dodać sól, pieprz i sok z cytryny i dalej ubijać.
3.  Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.

Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagamimateriały prasowe

Sałatka ze szparagami i ziemniaczkami

Sposób przygotowania

Sos

1.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego oliwę, odstawić.
2.  Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnać kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3.  Założyć motylek. Dodać ocet, musztardę, sól i pieprz, mieszać 2 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważoną wcześniej oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Sałatka

 4.  Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1.
5.  Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej szparagi, gotować na parze kolejne 10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki przełożyć do dużej miski. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ziemniaków.
6.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami i szparagami, odważyć do niej pomidory i ser, polać wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać kopystką.
7.  Sałatkę ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim podawać jako przystawkę.

Wskazówka

Szparagi warto bezpośrednio po ugotowaniu na parze przełożyć do miski z wodą i lodem. Zachowają wówczas odpowiedni stopień ugotowania i będą miały bardziej intensywny kolor.

Wariant

Ser koryciński można zastąpić innym serem podpuszczkowym lub ulubionym serem dojrzewającym.

Zielone szparagi można zastąpić białymi, obranymi.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Sos

1.  Bardzo drobno posiekać szalotkę i czosnek. Przełożyć do naczynia.
2.  Dodać ocet, musztardę, sól i pieprz, mieszać. W tym czasie stopniowo wlewać odważoną oliwę. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Sałatka

4.  Ugotować ziemniaki na parze.

5.  Następnie szparagi również ugotować na parze. Na pokrywę naczynia W następnym kroku ziemniaki przełożyć do dużej miski. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ziemniaków.

6.  Odważyć pomidory i ser, polać wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać kopystką.

7.  Sałatkę ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim podawać jako przystawkę.

Szparagi z szynką
Szparagi z szynkąmateriały prasowe

Ażurowe naleśniki ziołowe

Sposób przygotowania

1.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, bazylię i szałwię, rozdrobnić 3 s/obr. 8.

2.  Dodać mleko, 130 g wody, mąkę, jajka, szczypiorek, sól i olej, zmiksować 30 s/obr. 10, przelać do innego naczynia, odstawić na ok. 20 min. Umyć naczynie miksujące.

3.  Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze 12-15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.

4.  Ciasto przelać do plastikowej butelki z "dzióbkiem" (poj. 0,5 l) i zakręcić. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto wylewać porcjami na patelnię, tworząc ażurowe wzory. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Usmażone naleśniki złożyć na pół, następnie ponownie na pół, tworząc trójkąt.

5.  Migdały uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na tej samej patelni usmażyć plastry szynki. Każdy plaster usmażonej szynki owinąć wokół 3-4 ugotowanych szparagów, odstawić.

6.  Ażurowe naleśniki ziołowe podawać ze szparagami i szynką, posypane uprażonymi płatkami migdałów,  bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka

W przypadku braku butelki z "dzióbkiem" można użyć zwykłej plastikowej butelki i zrobić samodzielnie otwór na środku zakrętki lub przelać ciasto do foliowego woreczka i odciąć 1 róg tak, by powstały otwór miał Ø 3-4 mm.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix: 

1.  Posiekać drobno natkę pietruszki, bazylię i szałwię. Przełożyć do naczynia.

 2.  Dodać mleko, 130 g wody, mąkę, jajka, szczypiorek, sól i olej, zmiksować. Następnie przelać do innego naczynia, odstawić na ok. 20 min.

3.  Gotować szparagi na parze przez ok. 12-15 minut.

4.  Ciasto przelać do plastikowej butelki z "dzióbkiem" (poj. 0,5 l) i zakręcić. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto wylewać porcjami na patelnię, tworząc ażurowe wzory. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Usmażone naleśniki złożyć na pół, następnie ponownie na pół, tworząc trójkąt.

5.  Migdały uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na tej samej patelni usmażyć plastry szynki. Każdy plaster usmażonej szynki owinąć wokół 3-4 ugotowanych szparagów, odstawić.

6.  Ażurowe naleśniki ziołowe podawać ze szparagami i szynką, posypane uprażonymi płatkami migdałów,  bezpośrednio po przygotowaniu.

***

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas