Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi są lekkostrawne i mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.
1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, żółtka, musztardę, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać 5 min/70°C/obr. 4. Zdjąć motylek.
3. Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
1. Ugotować w parowarze szparagi - przez około 30 minut..
2. Ubijać jogurt, żółtka, musztardę, a następnie dodać sól, pieprz i sok z cytryny i dalej ubijać.
3. Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.