Zielone kulki mocy w czekoladzie

Każdy z nas czasem zmaga się z ogromną pokusą na słodycze. Jeśli staramy się unikać słodkich przekąsek, sprawdzi się wtedy zdrowsze jedzenie, z dodatkiem warzyw lub nasion. Wypróbujmy więc zielone kulki mocy - polubią je i dzieci, i dorośli.

Kulki pistacjowe
Kulki pistacjowe123RF/PICSEL

Pistacje, podobnie jak inne orzechy, są źródłem zarówno dużej ilości białka roślinnego, jak i jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprawiają, że ich wartość energetyczna jest bardzo wysoka. Jedna pistacja posiada zaledwie 3 kcal, dlatego można spożywać je bez obawy o przybranie zbędnych kilogramów. 100 g orzechów pistacji w 67 proc. składa się z tłuszczów, w 20 proc. z węglowodanów i w 13 proc. z białek.

Nasz deser, przygotowany z pistacji, te nieco zaskakujące kulki mocy, mimo czekoladowej otoczki, w środku zawierają samo dobro i zdrowie: słodki groszek, pistacje, szpinak. Przepis pochodzi z książki Magdy Gembackej "Więcej warzyw na talerzu".

Do przygotowania deseru potrzebujemy: szklankę mrożonego groszku, garść szpinaku baby, szklankę obranych pistacji, pół szklanki płatków migdałowych, 4 łyżki syropu klonowego, łyżę soku z cytryny, łyżeczkę mielonego kardamonu, pół łyżeczki mielonej wanilii, 100 g gorzkiej czekolady.

Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż się rozmrozi. Odcedzamy go i osuszamy.

Pistacje i płatki migdałowe miksujemy w blenderze na mąkę. Dodajemy resztę składników i ponownie blendujemy.

Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.. W czekoladzie zanurzamy kulki, tak, aby całkowicie pokryły się czekoladą. Wyjmujemy kulki wykałaczką i układamy na papierze pergaminowym do zastygnięcia.

Tak przygotowane kulki mocy można przechowywać do kilku dni w lodówce, choć autorka przekonuje, że znikną o wiele szybciej... (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas