Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin!

Składniki
- ciasto
- 80 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- farsz
- 300 g jarmużu np. marki Eisberg
- ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
- 150 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz – wedle uznania
Sposób przygotowania
Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.
Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!