Zielone ziemniaczane
Chcesz zrobić na obiad oryginalne placki? Wypróbuj nasz przepis na te z dodatkiem brokuła.
Składniki na 4 porcje:
- 800 g ziemniaków
- 300 g różyczek brokułów
- 2 ząbki czosnku
- 100 g mąki
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- olej do smażenia
Przygotowanie: ok. 40 minut
1 Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Obrać, kiedy będą jeszcze ciepłe. Rozgnieść je w misce, poczekać, aż wystygną.
2. Brokuł podzielić na różyczki. Gotować około 2 minut w posolonej wodzie. Przelać je zimną wodą i odcedzić na sitku. Drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać go do ziemniaków razem z przesianą mąką, kaszką i jajkami. Wymieszać, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Odstawić na ok. 5 minut.
3. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć je z obu stron do przyrumienienia. Podawać np. ze świeżymi warzywami i pomidorową salsą.