Zielone ziemniaczane

Chcesz zrobić na obiad oryginalne placki? Wypróbuj nasz przepis na te z dodatkiem brokuła.

Placki ziemniaczane uwielbiają i dzieci, i dorośli
Placki ziemniaczane uwielbiają i dzieci, i dorośli 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków
  • 300 g różyczek brokułów
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • olej do smażenia
Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria

Przygotowanie: ok. 40 minut

1 Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Obrać, kiedy będą jeszcze ciepłe. Rozgnieść je w misce, poczekać, aż wystygną.

2. Brokuł podzielić na różyczki. Gotować około 2 minut w posolonej wodzie. Przelać je zimną wodą i odcedzić na sitku. Drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać go do ziemniaków razem z przesianą mąką, kaszką i jajkami. Wymieszać, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Odstawić na ok. 5 minut.

3. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć je z obu stron do przyrumienienia. Podawać np. ze świeżymi warzywami i pomidorową salsą.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas