Zielono - żółta sałatka z boczkiem
Pomysł na lekką kolację.
Składniki:
- garść rukoli, garść roszponki
- kilka liści sałaty lodowej
- 4 nektarynki
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 10 dag białego twarogu lub koziego sera
- olej rzepakowy lub oliwa
- słodka czerwona papryka
- 5 łyżek świeżego soku z pomarańczy
- chilli
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Boczek pokrój w paski, oprósz słodką papryką, smaż pięć minut na rozgrzanym oleju. Sałaty umyj, lodową poszarp w dłoniach na kawałki. Nektarynki umyj, pokrój każdą na mniejsze cząstki.
2. W miseczce wymieszaj miód, sok z pomarańczy i oliwę, dodaj chilli, sól, pieprz, wymieszaj. Na talerzach układaj sałaty, nektarynki, na nich kawałki boczku. Całość polej przygotowanym sosem i posyp pokruszonym twarogiem lub kozim serkiem.