Zielony chłodnik
Pełna witamin zupa, która zachwyca wyrazistym smakiem.

Składniki
- 4 zielone papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie ogórki
- 1 dojrzałe awokado
- pęczek dymki wraz z cebulkami
- 1/2 pęczka
- natki kolendry
- pęczek natki pietruszki
- miąższ jednej czerstwej
- pszennej kajzerki
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- po 3 łyżki
- oliwy i białego octu winnego
- sól, pieprz
- łyżeczka zielonego
- tabasco
- 1/2 pęczka natki kolendry do dekoracji
Miąższ kajzerki namocz w wodzie i odciśnij. Warzywa oczyść i pokrój w drobną kostkę. Przekrój awokado, wyjmij miąższ łyżeczką, skrop sokiem z cytryny. Posiekaj dymkę i obie natki. Dodaj oliwę i ocet. Dopraw. Krótko zmiksuj. Podaj z kolendrą, ew. skrapiając jeszcze oliwą (w upalne dni możesz serwować z kostkami lodu).