Ziemniaczana z kiełbasą
Pożywna i sycąca.
Składniki:
- ćwierć główki białej kapusty
- 30 dag kiełbasy paprykowej
- 5 ziemniaków
- 3 grzyby suszone
- 2 cebule
- łyżka masła
- łyżeczka oleju
- słodka papryka
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- świeży rozmaryn
- 4 okrągłe chlebki
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój w plastry, cebulkę w piórka. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj na drobne kawałki. Ziemniaki gotuj 7 minut we wrzącej osolonej wodzie, odcedź, posyp papryką i tymiankiem, podsmaż na maśle, aż będą rumiane. W garnku rozgrzej olej i masło, podsmaż kiełbasę i cebulę.
2. Zalej kiełbasę i cebulę litrem wody, dodaj kapustę, gotuj całość 20 minut. Dodaj ziemniaki, gotuj, póki warzywa nie będą miękkie. Zupę przypraw pieprzem i solą.
3. Chlebki wydrąż. Do środka wlej zupę, podawaj gorącą.