Ziemniaczana z kiełbasą

Pożywna i sycąca.

Pożywna zupa podana w chlebie
Pożywna zupa podana w chlebie 123RF/PICSEL

Składniki:

  • ćwierć główki białej kapusty
  • 30 dag kiełbasy paprykowej
  • 5 ziemniaków
  • 3 grzyby suszone
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • łyżeczka oleju
  • słodka papryka
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • świeży rozmaryn
  • 4 okrągłe chlebki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Kiełbasę pokrój w plastry, cebulkę w piórka. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj na drobne kawałki. Ziemniaki gotuj 7 minut we wrzącej osolonej wodzie, odcedź, posyp papryką i tymiankiem, podsmaż na maśle, aż będą rumiane. W garnku rozgrzej olej i masło, podsmaż kiełbasę i cebulę.

2. Zalej kiełbasę i cebulę litrem wody, dodaj kapustę, gotuj całość 20 minut. Dodaj ziemniaki, gotuj, póki warzywa nie będą miękkie. Zupę przypraw pieprzem i solą.

3. Chlebki wydrąż. Do środka wlej zupę, podawaj gorącą.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas