Składniki na 24 kawałki: - 400 g ziemniaków, - 1 puszka (850 ml) moreli, - 7 jajek, - 250 g miodu, - sok i skórka starta z 1 cytryny, - 150 g mielonych migdałów, - 50 g bułki tartej, - 3 łyżeczki proszku do pieczenia, - sól, - 30 g płatków migdałowych, - tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie: Ziemniaki włożyć do wrzątku i gotować 20 minut. Odcedzić, obrać, drobno zetrzeć i odstawić do ostygnięcia. Morele osączyć. Jajka rozdzielić, białko wstawić do lodówki a żółtka, 225 g miodu, sok i skórkę z cytryny ubijać ok. 5 minut przy pomocy robota kuchennego. Wmieszać starte ziemniaki, zmielone migdały, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Blachę (32x38 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto nałożyć na blachę wyrównać i ułożyć na nim morele. Piec w 175 st. Ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika, morele posmarować pozostałym miodem, ciasto posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 570 kJ/136 kcal