Reklama

Reklama

Ziemniaczane kotlety z pomidorami

Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem kilka razy w tygodniu warto postawić na bezmięsny obiad. Te danie posmakują każdemu!

Składniki

  • 600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 pomidory,
  • 1 większa posiekana cebula,
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Reklama

Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się mocno do rąk, dosypujemy jeszcze nieco mąki, by było gęste i sprężyste. Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy w grubsze plastry.

Ciasto partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy.

Wycinamy jednakowej wielkości placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą. Na cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi dociskamy, by dobrze się skleiły.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, po czym wstawiamy na kilka minut do ciepłego piekarnika, by racuchy doszły. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje