Ziemniaczane kotlety z pomidorami

Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem kilka razy w tygodniu warto postawić na bezmięsny obiad. Te danie posmakują każdemu!

Pyszne placki z ziemniaków
Pyszne placki z ziemniaków 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się mocno do rąk, dosypujemy jeszcze nieco mąki, by było gęste i sprężyste. Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy w grubsze plastry.

Ciasto partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy.

Wycinamy jednakowej wielkości placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą. Na cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi dociskamy, by dobrze się skleiły.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, po czym wstawiamy na kilka minut do ciepłego piekarnika, by racuchy doszły. 

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas