Ziemniaczane kulki
Dodatek do dań.

Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
Przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, zemleć w maszynce do mięsa lub utłuc. Dodać masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Wodę zagotować z solą i masłem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia. Schłodzić, po czym dodać jajka i dokładnie utrzeć. Dorzucić masę ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować małe kulki i smażyć je w głębokim tłuszczu kilka minut, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmować z tłuszczu, układać na papierowej serwetce, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Następnie przełożyć na talerz. Kulki można podawać na ciepło i zimno, jako dodatek do mięsa, duszonych warzyw oraz surówek. Doskonale również nadają się jako samodzielna przystawka podawana podczas przyjęcia. Można je jeszcze dodatkowo posypać koperkiem.