Ziemniaczane kulki
Dodatek do dań.
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki,
- 6 dag masła,
-- 2 jajka,
- cebula,
- 3/4 szklanki wody,
- tłuszcz do smażenia,
- sól do smaku.
Masa ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki masła,
- tarta gałka muszkatołowa, sól.
Przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, zemleć w maszynce do mięsa lub utłuc. Dodać masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Wodę zagotować z solą i masłem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia. Schłodzić, po czym dodać jajka i dokładnie utrzeć. Dorzucić masę ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować małe kulki i smażyć je w głębokim tłuszczu kilka minut, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmować z tłuszczu, układać na papierowej serwetce, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Następnie przełożyć na talerz. Kulki można podawać na ciepło i zimno, jako dodatek do mięsa, duszonych warzyw oraz surówek. Doskonale również nadają się jako samodzielna przystawka podawana podczas przyjęcia. Można je jeszcze dodatkowo posypać koperkiem.
1 porcja (ok. 4 sztuk) - 320 kcal
Czas przygotowania: 40 minut