Ziemniaczane łódeczki

Ryż, kasza, makaron nie zdołały go zdetronizować. Oto nasz królewski ziemniak.

Pieczone ziemniaki smakują doskonale
Pieczone ziemniaki smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki dowolnego tartego żółtego sera,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 10 dag sera Dor Blue lub dowolnego twardego pleśniowego,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • świeży lub suszony majeranek i rozmaryn

Przygotowanie:

1. Ziemniaków nie obieraj, lecz starannie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie gotuj je w mundurkach w osolonej wodzie tylko 15 min. Po tym czasie odcedź, lekko odparuj i odstaw do ostygnięcia. Już wystudzone poprzekrawaj wzdłuż na pół. W każdej połówce lekko wydrąż środek i oprósz ziołami prowansalskimi.

2. Żółty ser wymieszaj z bułką tartą i pokrojonym w drobną kosteczkę serkiem pleśniowym.

3. Mieszanką napełnij wydrążone ziemniaczane łódeczki, ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz ok. 20 min. 4. Ziemniaczane łódeczki podawaj od razu po wyjęciu z pieca z sosem czosnkowym, np. tzatziki. Posyp ziołami - świeżymi lub suszonymi.

Podawaj z zieloną sałatą do pieczonego mięsa.

Przygotowanie: 45 minut

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas