Ziemniaczane łódeczki
Ryż, kasza, makaron nie zdołały go zdetronizować. Oto nasz królewski ziemniak.
Składniki na 4 porcje:
- 8 dużych ziemniaków,
- zioła prowansalskie,
- 2 łyżki dowolnego tartego żółtego sera,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 10 dag sera Dor Blue lub dowolnego twardego pleśniowego,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- świeży lub suszony majeranek i rozmaryn
Przygotowanie:
1. Ziemniaków nie obieraj, lecz starannie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie gotuj je w mundurkach w osolonej wodzie tylko 15 min. Po tym czasie odcedź, lekko odparuj i odstaw do ostygnięcia. Już wystudzone poprzekrawaj wzdłuż na pół. W każdej połówce lekko wydrąż środek i oprósz ziołami prowansalskimi.
2. Żółty ser wymieszaj z bułką tartą i pokrojonym w drobną kosteczkę serkiem pleśniowym.
3. Mieszanką napełnij wydrążone ziemniaczane łódeczki, ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz ok. 20 min. 4. Ziemniaczane łódeczki podawaj od razu po wyjęciu z pieca z sosem czosnkowym, np. tzatziki. Posyp ziołami - świeżymi lub suszonymi.
Podawaj z zieloną sałatą do pieczonego mięsa.
Przygotowanie: 45 minut