Reklama

Reklama

Ziemniaczane przysmaki

Choć najczęściej bywają dodatkiem do obiadu, w roli głównej radzą sobie doskonale. Poznaj siedem oryginalnych, smacznych i sycących dań ze zwykłych polskich ziemniaków!

Placki z kapustą

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • cebula
  • 200 g białej kapusty
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 jajka
  • mąka
  • sól, pieprz
  • kminek
  • olej do smażenia

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 min, a następnie delikatnie zlej płyn, pozostawiając skrobię. 

Posiekaj obraną cebulę oraz kapustę, dodaj do ziemniaków. Wbij jajka, wymieszaj. Zagęść masę 1-2 łyżkami mąki. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną roztartego kminku. 

Koperek opłucz, osusz, grubo poszatkuj. Część odłóż, resztę dodaj do masy. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj łyżką porcje masy, smaż złote placki. Posyp pozostałym koperkiem.


Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 8 ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 2-3 gałązki tymianku
  • winne jabłko
  • 1/2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Udka opłucz, natrzyj solą oraz pieprzem. W dużym rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć mięso, zrumień. Podlej 2 szklankami wody. Duś pod przykryciem 30-40 minut. 

Ziemniaki umyj, ugotuj z solą do miękkości. Obierz, pokrój na ćwiartki. Obraną i posiekaną cebulę przesmaż na łyżce oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj otarty tymianek. Naczynie do zapiekania wyłóż masłem. 

Włóż mięso i ziemniaki, cebulę z czosnkiem i tymiankiem oraz pokrojone w plasterki jabłko. Składniki oprósz solą i pieprzem, podlej 3 łyżkami wody. Przykryj płatem ciasta. Posmaruj je śmietaną. Piecz 25 min w 200°C.

Reklama

Pyzy z mięsem

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag ugotowanego mięsa kaczki
  • 50 ml wywaru z gotowania
  • 30 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dag boczku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebule posiekaj, zrumień na maśle. Mięso drobno pokrój lub zmiel, dodaj do cebuli. Podlej wywarem, duś razem kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. 

Ziemniaki ugotuj, wystudź. Zmiel je lub przepuść przez praskę, dodaj obie mąki, jajka i sporą szczyptę soli. Zagnieć ciasto, podziel je na kawałki. 

Z każdego kawałka uformuj kulkę, spłaszcz ją, nałóż farsz, zlep brzegi, uformuj pyzę. Gotuj w wodzie z solą 8 min od czasu wypłynięcia. Podawaj z pokrojonym i usmażonym boczkiem.


Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy