Ziemniaczane przysmaki

Choć najczęściej bywają dodatkiem do obiadu, w roli głównej radzą sobie doskonale. Poznaj siedem oryginalnych, smacznych i sycących dań ze zwykłych polskich ziemniaków!

Placki z kapustą

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • cebula
  • 200 g białej kapusty
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 jajka
  • mąka
  • sól, pieprz
  • kminek
  • olej do smażenia

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 min, a następnie delikatnie zlej płyn, pozostawiając skrobię. 

Posiekaj obraną cebulę oraz kapustę, dodaj do ziemniaków. Wbij jajka, wymieszaj. Zagęść masę 1-2 łyżkami mąki. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną roztartego kminku. 

Koperek opłucz, osusz, grubo poszatkuj. Część odłóż, resztę dodaj do masy. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj łyżką porcje masy, smaż złote placki. Posyp pozostałym koperkiem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje