Ziemniaczano-dyniowe curry z mango
Aromatyczna i smaczna potrawa bez mięsa.
- 800 g dyni
- 600 g ziemniaków
- sól
- 30 g imbiru
- 1 cebula
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- pół łyżeczki gorczycy
- pół łyżeczki kminku
- 10 suszonych liści curry
- 500 ml mleczka kokosowego
- 1 mangoPrzygotowanie:
Miąższ dyni pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać pokroić w grubą kostkę i gotować 10 minut w osolonej wodzie. Imbir obrać i pokroić w paseczki, cebule w półplasterki. Chili przeciąć wzdłuż, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić kminek i gorczycę, po 3 minutach dodać liście curry, imbir chili i cebulę smażyć dalsze 2 minuty i dodać dynię. Po kolejnej minucie dodać mleko kokosowe i ziemniaki. Gotować 5 minut. Doprawić solą. Minutę przed końcem gotowania dodać pokrojony miąższ mango.