Ziemniaczano-dyniowe curry z mango

Aromatyczna i smaczna potrawa bez mięsa.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  •  800 g dyni
  • 600 g ziemniaków
  • sól
  •  30 g imbiru
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • pół łyżeczki kminku
  • 10 suszonych liści curry
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 1 mangoPrzygotowanie:

Miąższ dyni pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać pokroić w grubą kostkę i gotować 10 minut w osolonej wodzie. Imbir obrać i pokroić w paseczki, cebule w półplasterki. Chili przeciąć wzdłuż, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić kminek i gorczycę, po 3 minutach dodać liście curry, imbir chili i cebulę smażyć dalsze 2 minuty i dodać dynię. Po kolejnej minucie dodać mleko kokosowe i ziemniaki. Gotować 5 minut. Doprawić solą. Minutę przed końcem gotowania dodać pokrojony miąższ mango.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas