Reklama

Reklama

Ziemniaczany keks

Zamiast drożdżówki.

Składniki:

  • 20 dag ziemniaków (wcześniej ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
  • 20 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 10 dag czekolady
  • po 5 dag suszonych śliwek i moreli
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie:

1. Suszone owoce i czekoladę grubo posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i ziemniakami na puszystą masę. Kolejno dodaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mielonymi migdałami. Porcjami domieszaj do masy maślanej. Wlej mleko. Dobrze wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Wsyp czekoladę oraz suszone owoce. Wymieszaj łyżką.

Reklama

2. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 80 minut. Po wystudzeniu ew. oblej polewą czekoladową.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje