Ziemniaczany keks
Zamiast drożdżówki.
Składniki:
- 20 dag ziemniaków (wcześniej ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 10 dag czekolady
- po 5 dag suszonych śliwek i moreli
- 10 dag mielonych migdałów
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Suszone owoce i czekoladę grubo posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i ziemniakami na puszystą masę. Kolejno dodaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mielonymi migdałami. Porcjami domieszaj do masy maślanej. Wlej mleko. Dobrze wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Wsyp czekoladę oraz suszone owoce. Wymieszaj łyżką.
2. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 80 minut. Po wystudzeniu ew. oblej polewą czekoladową.