Ziemniaczany krem

Nie masz pomysłu na pierwsze danie? Wypróbuj nasz przepis na kremową zupę z ziemniaków.

Kremowa zupa z ziemniaków smakuje doskonale
Kremowa zupa z ziemniaków smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe pory,
  • 1 marchewka,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 duże jabłka,
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz, szczypta cukru,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1. Obierz marchew, ziemniaki i jabłka. Pory oczyść, usuń wierzchnie liście. Składniki pokrój bardzo drobno.

2. W dużym garnku rozgrzej masło, a następnie wrzuć kawałeczki porów. Ciągle mieszając, usmaż na szklisto, następnie dołóż pozostałe warzywa oraz jabłka. Zalej czterema szklankami wrzątku. Posól, zagotuj, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień.

3. Plasterki boczku ułóż na spodzie żaroodpornego naczynia. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz, aż boczek ładnie się zrumieni i stanie się chrupiący.

4. Zmiksuj blenderem warzywa i jabłka (razem z wywarem, w którym się gotowały) na gładki krem.

5. Do zmiksowanych składników dolej sok jabłkowy. Ponownie zagotuj, połącz ze śmietaną i wymieszaj. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i ewentualnie odrobiną cukru. Zupę rozlej do kokilek. Do każdej włóż po dwa plasterki boczku, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przygotowanie: 20 minut

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas