Ziemniaczany krem
Nie masz pomysłu na pierwsze danie? Wypróbuj nasz przepis na kremową zupę z ziemniaków.
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe pory,
- 1 marchewka,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 duże jabłka,
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 łyżka masła,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz, szczypta cukru,
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
1. Obierz marchew, ziemniaki i jabłka. Pory oczyść, usuń wierzchnie liście. Składniki pokrój bardzo drobno.
2. W dużym garnku rozgrzej masło, a następnie wrzuć kawałeczki porów. Ciągle mieszając, usmaż na szklisto, następnie dołóż pozostałe warzywa oraz jabłka. Zalej czterema szklankami wrzątku. Posól, zagotuj, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień.
3. Plasterki boczku ułóż na spodzie żaroodpornego naczynia. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz, aż boczek ładnie się zrumieni i stanie się chrupiący.
4. Zmiksuj blenderem warzywa i jabłka (razem z wywarem, w którym się gotowały) na gładki krem.
5. Do zmiksowanych składników dolej sok jabłkowy. Ponownie zagotuj, połącz ze śmietaną i wymieszaj. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i ewentualnie odrobiną cukru. Zupę rozlej do kokilek. Do każdej włóż po dwa plasterki boczku, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowanie: 20 minut