Składniki na 4 porcje: - 800 g małych ziemniaków, - 300 g marchewki, - 500 g brokułów, - sól, - 300 g schabu, - cebula, - 1-2 łyżki sklarowanego masła, - pieprz, - 25 g bazy do sosów, - pół pęczka szczypiorku, - 100 g śmietany 30 proc., - trybulka do dekoracji Przygotowanie: Ziemniaki umyć, gotować ok. 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Marchewki obrać pokroić w słupki, brokuły podzielić na różyczki. Zagotować 300 ml osolonej wody. Marchewki gotować 10 minut, brokuły 5 minut. Warzywa odcedzić, wywar zachować. Schab pokroić w kostkę, cebulę również. Masło rozgrzać na patelni i smażyć ziemniaczki ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wywar z warzyw podgrzać i zaciągnąć bazą do sosów. Do sosu dodać posiekany szczypiorek i śmietanę. Mięso, cebulę i marchewki dodać do ziemniaków i smażyć razem. Pod koniec dodać brokuły i sos i gotować jeszcze 2 minuty. Jeszcze raz doprawić. Dekorować trybulką. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal