Ziemniaki a la bruscetta
Inspirowane słynną przekąską.

Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 pomidory
- 35 g oliwek nadziewanych papryką
- zielona cebulka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, suszone oregano
- 75 g sera gouda
- 125 g sera mozzarella
- tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, poprzekrawać wzdłuż. Pomidory pokroić w kostkę. Oliwki w plasterki. Czosnek posiekać. Młodą cebulkę pokroić - osobno część białą, osobno zieloną.
Połówki ziemniaków ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć na nie pomidory, oliwki, czosnek i jaśniejszą część cebulki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Sery zetrzeć na tarce i posypać nimi ziemniaki. Zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 15-20 minut.
Wyjąć, posypać zieloną cebulką i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 500 kJ/119 kcal