Ziemniaki faszerowane
W wersji wegetariańskiej równie pyszne

Składniki
- 6 ziemniaków
- 2 pomidory
- czerwona papryka
- zielone oliwki
- pół pęczka dymki
- ząbek czosnku
- olej
- 5 dag sera gouda
- oregano
- sól
- pieprz
4 osoby
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przekrój wzdłuż, lekko wydrąż. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone oliwki, pół posiekanego szczypiorku z dymki,posiekaną paprykę, przeciśnięty czosnek i nieco miąższu z wydrążonych ziemniaków.2. Cebulki dymki pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj i wymieszaj z przyprawami i oregano. Masą wypełnij ziemniaczane miseczki, posyp utartym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.Posyp szczypiorkiem. Podawaj gorące.