Reklama

Reklama

Ziemniaki hasselback

Przepis na ponacinane pieczone ziemniaczki pochodzi ze szwedzkiej restauracji Hasselbacken. Prosty patent zmienia zwykłe danie w oryginalną i efektowną wizualnie przekąskę.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • masło
  • sól, pieprz
  • papryka słodka lub ostra
  • dowolna zielenina
  • olej

1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Nacinamy je przy pomocy bardzo ostrego noża tworząc ok. 3 mm paseczki. Uważamy, żeby nie przeciąć ziemniaka w całości.

2. Tak przygotowane ziemniaki smarujemy olejem, delikatnie rozchylamy nacięcia, by i tam dotarł olej. Podsypujemy ziemniaki solą, pieprzem i papryką. 

3. Wykładamy ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pilnując, by się nie stykały. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez 40-45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia układamy na każdym z ziemniaków odrobinę masła. Upieczone podajemy z ulubioną zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje