Ziemniaki na cztery sposoby

Kopytka to obiadowa klasyka, którą można dowolnie urozmaicać
Kopytka to obiadowa klasyka, którą można dowolnie urozmaicać123RF/PICSEL

Składniki

  • 150 g boczku
  • 1 jajko
  • 1/2 małego selera
  • 1 kg ziemniaków
  • olej
  • sól, pieprz
  • 200 g mąki pszennej
  • zielenina do podania
Ziemniaki kroimy nożem lub wykorzystujemy tarkę do szpecli
Ziemniaki kroimy nożem lub wykorzystujemy tarkę do szpecli123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 1 niepełna szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 g sera żółtego
  • papryka w proszku
  • opcjonalnie: szczypiorek lub inna zielenina
Dzieci będą wniebowzięte, gdy na stole pojawią się frytki
Dzieci będą wniebowzięte, gdy na stole pojawią się frytki123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, papryka słodka/ostra
  • tymianek
  • sos:
  • duży kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz
Przypominają dobrze znane nam kopytka
Przypominają dobrze znane nam kopytka123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 całe jajko
  • sól
Co trzecia Polka ma tę przypadłość. Jak wygląda ich dzień?
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?