Ziemniaki pieczone z boczkiem

Pyszne danie po góralsku, które z powodzeniem zastąpi zwykłe ziemniaki

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie natnij - tak jak na zdjęciu,uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Następnie w każde przecięcie włóż kawałek plastra boczku.

2. Ziemniaki ułóż na natłuszczonej olejem blaszce, na każdym połóż kawałek masła wymieszanego z przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem.Oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.Piecz, aż ziemniaczki się ładnie zrumienią i przestaną być surowe(ok. 40 min). W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy się nie przypalają.3 Przed podaniem ziemniaki posyp szczypiorkiem (możesz je też podać ze świeżym tymiankiem).

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas