Ziemniaki pieczone z boczkiem
Pyszne danie po góralsku, które z powodzeniem zastąpi zwykłe ziemniaki

Składniki
- 8-10 dużych ziemniaków o gładkiej skórce
- olej
- 300 g boczku wędzonego w dość cienkich plastrach
- 4 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek, sól, pieprz
- szczypiorek
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie natnij - tak jak na zdjęciu,uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Następnie w każde przecięcie włóż kawałek plastra boczku.2. Ziemniaki ułóż na natłuszczonej olejem blaszce, na każdym połóż kawałek masła wymieszanego z przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem.Oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.Piecz, aż ziemniaczki się ładnie zrumienią i przestaną być surowe(ok. 40 min). W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy się nie przypalają.3 Przed podaniem ziemniaki posyp szczypiorkiem (możesz je też podać ze świeżym tymiankiem).