Reklama

Reklama

Ziemniaki pieczone z boczkiem

Pyszne danie po góralsku, które z powodzeniem zastąpi zwykłe ziemniaki

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 8-10 dużych ziemniaków o gładkiej skórce
  • olej
  • 300 g boczku wędzonego w dość cienkich plastrach
  • 4 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek, sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie natnij - tak jak na zdjęciu,uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Następnie w każde przecięcie włóż kawałek plastra boczku.

2. Ziemniaki ułóż na natłuszczonej olejem blaszce, na każdym połóż kawałek masła wymieszanego z przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem.Oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.Piecz, aż ziemniaczki się ładnie zrumienią i przestaną być surowe(ok. 40 min). W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy się nie przypalają.3 Przed podaniem ziemniaki posyp szczypiorkiem (możesz je też podać ze świeżym tymiankiem).

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje