Ziemniaki po cabańsku

Zapiekanka z ziemniaków, boczku i warzyw to potrawa znana szczególnie w Małopolsce. Najlepiej smakuje układana warstwami, zapiekana w żeliwnym kociołku, według receptur prababek. Wersja współczesna, wprost z piekarnika, niczym jej nie ustępuje.

Ziemniaki po cabańsku to małopolski przysmak
Ziemniaki po cabańsku to małopolski przysmak123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 40 dag boczku wędzonego
  • kilka liści kapusty
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, podobnie marchewkę, boczek i kiełbasę. Cebulę siekaj w piórka.

Naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem, ułóż liście kapusty. Na nie połóż kiełbasę i boczek, następnie ziemniaki i resztę warzyw. Układaj warstwami. Od góry przyłóż jeszcze kilkoma liśćmi kapusty. 

Każdą warstwę doprawiaj po ułożeniu solą i pieprzem. Posypuj natką. 

Zapiekaj 200 stopniach około godziny.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Policzki z dzikaPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?