Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem
Z gotowanych ziemniaków.
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- po15 dag szynki i wędzonego boczku,
- 3 kwaszone ogórki,
- 4 jajka,
- 6 łyżek mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- 1/2 pęczka szczypiorku.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Boczek pociąć w paseczki, podsmażyć, dodać olej. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do patelni włożyć plastry ziemniaków, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Szynkę pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy dodać posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórków. Masą jajeczną zalać ziemniaki na patelni. Smażyć mieszając, aż całość się zetnie. Posypać zieleniną.
Czas przygotowania 30 minut