Reklama

Reklama

Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem

Z gotowanych ziemniaków.

Składniki na 6 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- po15 dag szynki i wędzonego boczku,
- 3 kwaszone ogórki,
- 4 jajka,
- 6 łyżek mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- 1/2 pęczka szczypiorku.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Boczek pociąć w paseczki, podsmażyć, dodać olej. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do patelni włożyć plastry ziemniaków, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Szynkę pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy dodać posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórków. Masą jajeczną zalać ziemniaki na patelni. Smażyć mieszając, aż całość się zetnie. Posypać zieleniną.
Czas przygotowania 30 minut

Reklama

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: plastry | ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje