Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem

Z gotowanych ziemniaków.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- po15 dag szynki i wędzonego boczku,
- 3 kwaszone ogórki,
- 4 jajka,
- 6 łyżek mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- 1/2 pęczka szczypiorku.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Boczek pociąć w paseczki, podsmażyć, dodać olej. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do patelni włożyć plastry ziemniaków, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Szynkę pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy dodać posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórków. Masą jajeczną zalać ziemniaki na patelni. Smażyć mieszając, aż całość się zetnie. Posypać zieleniną.
Czas przygotowania 30 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas