Reklama

Reklama

Ziemniaki z gulaszem

Proste, smaczne i pożywne danie.

Składniki 4-5 porcji

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego
  • 3-4 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100 ml czerwonego wina
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól pieprz.

Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.

Cebulę drobno posiekaj. Do pasty pomidorowej dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu około 15 min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki. 

Reklama

Rada: Do dania możesz przygotować sos jogurtowo-majonezowo-cytrynowy. Do 15 dag majonezu dodaj 20 dag gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: gulasz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama