Ziemniaki z gulaszem
Proste, smaczne i pożywne danie.

Składniki
4-5 porcji
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego
- 3-4 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml czerwonego wina
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól pieprz.
Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.
Cebulę drobno posiekaj. Do pasty pomidorowej dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu około 15 min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki.
Rada: Do dania możesz przygotować sos jogurtowo-majonezowo-cytrynowy. Do 15 dag majonezu dodaj 20 dag gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.