Ziemniaki z kiszoną kapustą

Ziemniaki z kiszoną kapustą są doskonałym obiadowym daniem.

Proste i smaczne danie
Proste i smaczne danie 123RF/PICSEL

Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy (ze skórką) w talarki. Z kiszonej kapusty odciskamy sok, kapustę kroimy. Obraną cebulę siekamy na talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę na jasny kolor.

Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, całość smażymy do zrumienienia. Wrzucamy kapustę, przykrywamy i przez kilka minut dusimy, aż kapusta będzie miękka. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i - delikatnie mieszając, by ich nie uszkodzić, chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podajemy. 

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas