Ziemniaki z patelni
Szybkie danie dla każdego. Z ziemniaków i... tego co znajdziesz w lodówce. Obiad w pół godziny!
Przy kupowaniu ziemniaków pamiętajmy!
Gładka i jasna skóra bulwy świadczy o wysokiej jakości ziemniaka. Im bardziej chropowata łupinka, tym większe prawdopodobieństwo, że przy uprawie przesadzono z nawożeniem gleby.
Jeśli ziemniaki mają zielone bulwy znaczy to, że były zbyt długo wystawione na działanie światła i mają podwyższoną zawartość solaniny. Substancja ta nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Rada 3 Nie kupujmy ziemniaków kiełkujących, bo w kiełkach kumulują się rakotwórcze toksyny.
Frytki, zapiekanki czy ziemniaki z patelni zrobimy np. z odmian: Irga, Irys. Na kluski, placki, pyzy czy kopytka nadają się Bryza, Ibis lub Gracja.
Ziemniaki z kiszoną kapustą
Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 500 g kiszonej kapusty, 1 średnia cebula, 2 łyżki oleju roślinnego, sól, 200 g kiełbasy o ostrym smaku np. paprykowej lub paprykowego salami, pieprz czarny mielony, 2 łyżki siekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy (ze skórką) w talarki. Z kiszonej kapusty odciskamy sok, kapustę kroimy.
Obraną cebulę siekamy na talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę na jasny kolor. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, całość smażymy do zrumienienia. Wrzucamy kapustę, przykrywamy i przez kilka minut dusimy, aż kapusta będzie miękka. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i - delikatnie mieszając, by ich nie uszkodzić, chwilę smażymy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podajemy.