Ziemniaki z pieczarkami
Pomysł na kolację.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- 30 dag mielonej karkówki
- 1 cebula
- po 1 małej czerwonej i żółtej papryce
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 6 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- ostra i słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dobrze wyszoruj. Przetnij wzdłuż,wydrąż. Środki pokrój. Łupinki posyp solą. Posmaruj 3 łyżkami oleju. Piecz 45 minut w temp. 190°C. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz i drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na reszcie oleju. Dodaj środki ziemniaków, mięso, paprykę i pieczarki. Duś ok. 15 minut.
2. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Nałóż do wydrążonych łupinek. Posyp parmezanem. Piecz jeszcze 20 minut. Udekoruj, np. natką.