Ziemniaki zapiekane w śmietanie

Polacy kochają ziemniaki i trudno się temu dziwić. To warzywo nie dość, że jest zdrowe, wbrew obiegowej opinii wcale nie jest tak tuczące i można podać je na wiele sposobów! Ta zapiekana wersja ziemniaków po prostu rozpływa się w ustach.

Zapiekanka ziemniaczana jest szybkim i pożywnym daniem
Zapiekanka ziemniaczana jest szybkim i pożywnym daniem 123RF/PICSEL

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i na 5 minut wrzucamy do wrzącej wody.

Odcedzamy, należy je posolić i popieprzyć, aby były pikantne. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cienko pokrojoną cebulę i cukinię.

Całość zalewamy śmietaną i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 15-20 minut.

Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem.

***

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas