Reklama

Ziemniaki zapiekane w śmietanie

Polacy kochają ziemniaki i trudno się temu dziwić. To warzywo nie dość, że jest zdrowe, wbrew obiegowej opinii wcale nie jest tak tuczące i można podać je na wiele sposobów! Ta zapiekana wersja ziemniaków po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz,
  • 2 szklanki śmietany,
  • koperek.

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i na 5 minut wrzucamy do wrzącej wody. 

Odcedzamy, należy je posolić i popieprzyć, aby były pikantne. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cienko pokrojoną cebulę i cukinię. 

Całość zalewamy śmietaną i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 15-20 minut. 

Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem. 

***

Zobacz więcej: 

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka z ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy