Ziemniaki zapiekane w śmietanie

Polacy kochają ziemniaki i trudno się temu dziwić. To warzywo nie dość, że jest zdrowe, wbrew obiegowej opinii wcale nie jest tak tuczące i można podać je na wiele sposobów! Ta zapiekana wersja ziemniaków po prostu rozpływa się w ustach.

Zapiekanka ziemniaczana jest szybkim i pożywnym daniem
Zapiekanka ziemniaczana jest szybkim i pożywnym daniem 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz,
  • 2 szklanki śmietany,
  • koperek.

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i na 5 minut wrzucamy do wrzącej wody.

Odcedzamy, należy je posolić i popieprzyć, aby były pikantne. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cienko pokrojoną cebulę i cukinię.

Całość zalewamy śmietaną i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 15-20 minut.

Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem.

***

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat