Ziemniaki zapiekane z jajkami
Niedrogi i pyszny obiad
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 5 jajek
- szklanka gęstej śmietany 18-proc.
- sól, pieprz
- ulubione suszone zioła (np. majeranek)
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź, pokrój na plastry. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, pokrój na plastry.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem, dno wyłóż połową ziemniaków. Na nich ułóż połowę plasterków jajek, oprósz solą i pieprzem. Przykryj resztą ziemniaków i ułóż pozostałe jajka, posyp ziołami.
Śmietanę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz 25 minut.