Reklama

Reklama

Ziemniaki zapiekane z jajkami

Niedrogi i pyszny obiad

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 5 jajek
  • szklanka gęstej śmietany 18-proc.
  • sól, pieprz
  • ulubione suszone zioła (np. majeranek)
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź, pokrój na plastry. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, pokrój na plastry.

Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem, dno wyłóż połową ziemniaków. Na nich ułóż połowę plasterków jajek, oprósz solą i pieprzem. Przykryj resztą ziemniaków i ułóż pozostałe jajka, posyp ziołami.

Reklama

Śmietanę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz 25 minut.


Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | przepis | jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama