Składniki: - 4 nóżki wieprzowe, - 2 cebule, - 2 marchewki, - pietruszka, - 5-6 jajek na twardo, - ząbek czosnku, - marynowane grzybki marynowana papryka, - cząstki cytryny i rukola do dekoracji Przygotowanie: 1. Dokładnie oczyszczone, umyte nóżki zalać 4 l zimnej wody i na bardzo małym ogniu gotować do chwili, gdy mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie gotowania dołożyć oczyszczone warzywa, posolić. 2. Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki lub w paski. Przygotować 10-12 filiżanek. Przecedzony wywar z nóżek przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. 3. Do filiżanek wlać po 4 łyżki wywaru, zastudzić. Na galarecie ułożyć połówki jajek ugotowanych na twardo (żółtkiem do dołu), mięso, posiekaną w kosteczkę papryczkę i grzybki. Zalać wywarem i pozostawić do zastygnięcia. Gotową galaretę wybić na półmisek, udekorować cząstkami cytryny i rukolą. Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny 1 porcja: 190 kcal