Zimne sosy do mięsa
Są niezwykle aromatyczne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki nim potrawy z grilla, ale też pieczenie i smażone kotlety zyskują nowy, wyborny smak!
Sos tatarski
200 ml gęstego majonezu wymieszaj ze 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc. Osącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj 2 ogórki konserwowe oraz 10 marynowanych pieczarek.
Składniki wrzuć do mieszanki majonezowo-jogurtowej. Sos wymieszaj z sokiem z 1/2 cytryny, przypraw solą i pieprzem. Dobrze schłodź. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Dip tatarski znakomicie komponuje się z wieprzowiną. Serwuj go np. z szaszłykami, kotletami z mięsa mielonego lub choćby z pieczoną karkówką czy schabem.
Pomidorowa salsa
2 papryczki chili, 2 pomidory i 1 zieloną paprykę umyj, oczyść, drobno pokrój. Obierz i posiekaj 1 cebulę oraz 5–6 ząbków czosnku.
Przygotowane warzywa wymieszaj, przypraw 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/4 łyżeczki cukru pudru.
Dodaj łyżkę posiekanej natki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry oraz sok z 1/2 cytryny. Salsę dokładnie wymieszaj i mocno schłodź.
Pikantna salsa pomidorowa jest najlepsza z mięsem serwowanym na zimno. Świetnie komponuje się też z pasztetami i wędlinami.
Ziołowe pesto
Opłucz 2 pęczki bazylii. Listki zmiksuj w blenderze z: 3 obranymi ząbkami czosnku, 2 łyżkami pestek słonecznika, 4 łyżkami startego sera typu parmezan.
Pastę przypraw solą i pieprzem, połącz z 80 ml oliwy. Schłodź. Pesto serwuj z grillowanymi rybami oraz z drobiem.